CIASTO Z JABŁKAMI

OPUBLIKOWANE PRZEZ livediet | Paź, 11, 2017 |
IMG_20171011_090319_296

Ciasto z jabłkami

  • Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: ok. 60 min.

Składniki  na biszkopt:

  • mąka kukurydziana 1,5 szkl.
  • jajka 3 szt.
  • cukier 2 łyżki (lub ksylitol)
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy  1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka

Przygotowanie biszkoptu:

Wszystkie składniki łączymy i miksujemy na gładką masę. Następnie przelewamy do foremki i pieczemy ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Składniki na górę biszkoptu:

  • jabłka 6 szt. (słodkie)
  • galaretka cytrynowa  ( może być inna agrestowa, pomarańczowa)

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach, przekładamy do garnka i podprażamy na koniec dodajemy galaretkę i razem mieszamy.

Do ostudzonego biszkoptu dodajemy jabłka z galaretka i wkładamy do lodówki czekając aż galaretka stężeje.

Międzyczasie przygotowujemy zdrowy krem.

Składniki:

  • serek mascarpone 1 op.
  • jogurt naturalny 1 op.
  • cukier puder według uznania

Wszystko razem mieszamy i ubijamy.

Po wyjęciu ciasta z lodówki na wierzchu rozprowadzamy krem.

Smacznego 😊

 

TAGI:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *