FIT CIASTO CZEKOLADOWE

OPUBLIKOWANE PRZEZ livediet | Paź, 26, 2017 |
IMG_20171026_075407_468

Fit ciasto czekoladowe

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: ok. 60 min.

Składniki:

  • czekolada gorzka 250g
  • masło klarowane 100g
  • miód lub cukier brązowy drobny 3/4 szkl.
  • jajka 5 szt.
  • aromat waniliowy
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka

Składniki masa:

  • serek ricotta 1 op.
  • jogurt naturalny 1 op. małe
  • cukier puder opcjonalnie

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy czekoladę, masło, miód lub cukier brązowy, nieustannie mieszamy aż do uzyskania gęstej masy , zdejmujemy z ognia i czekamy chwilę aż ostygnie. W osobnym naczyniu łączymy żółtka jaj, aromat i sodę. Dodajemy masę czekoladową. W miseczce ubijamy na sztywno białka jaj i dodajemy ciasto. Łączymy delikatnie aby masa nie straciła na puszystości.  Następnie przelewamy do foremki wysmarowanej olejem kokosowym . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 45 min.

W między czasie przygotowujemy masę , serek ricotta łączymy z jogurtem i opcjonalnie cukrem pudrem i ubijamy na puszystą masę.

Smacznego 😊

TAGI:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *