Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

OPUBLIKOWANE PRZEZ livediet | Mar, 19, 2016 |
witaminy-rozpuszczalne-w-tluszczach

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witamina A

Pod symbolem A kryją się: retinol, retinal, kwas retinowy i jego sole, estry retinylu, pochodne retinolu i retinalu oraz karetonoidy, nazywane prowitaminami A.

Główne funkcje witaminy A:

• budowa naskórka i skóry
• umożliwianie widzenia
• utrzymanie stabilności komórek nabłonkowych
• synteza hormonów kory nadnerczy
• umożliwienie wydzielania tyroksyny z tarczycy
• utrzymanie prawidłowych osłonek nerwowych
• udział w budowie erytrocytów

W żywności pochodzenia zwierzęcego znajduje się retinol i jego pochodne, natomiast prowitaminy A występują w produktach roślinnych. Najbogatsze w witaminę A są oleje rybne (trany). Karetonoidy występują w żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzywach oraz owocach. Znajdziemy je też w zielonych liściach warzyw. Dużo retinolu jest w wątróbce, zawierają ją tuńczyk i węgorz, jaja, masło, sery dojrzewające. Mleczne produkty odtłuszczone są niemal pozbawione witaminy A. W czasie obróbki kulinarnej straty witaminy A nie są duże, dochodzą do 25%.

Groźna bywa też hiperwitaminoza. Jej objawy:

• ociężałość
• osłabienie mięśni
• zahamowanie wzrostu
• utrata apetytu
• owrzodzenie skóry
• łysienie
• wytrzeszcz
• obrzmienie powiek
• krwotoki

Należy więc jak widać zachować rozsądek – to ważne w dobie powszechnej suplementacji oraz dodawania syntetycznych witamin do mleka i tłuszczów.

 

 

 

TAGI:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *